İleri Seramikler Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İleri seramikler Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı 2021 yılında Dr.Öğr.Üyesi Betül Kafkaslıoğlu Yıldız tarafından Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bünyesinde kurulmuştur. Laboratuvarda başta Al2O3 esaslı seramik zırh malzeme geliştirilmesi olmak üzere farklı seramik kompozit malzemeler üzerine ar-ge çalışmaları da devam etmektedir.

Laboratuvarda bulunan cihaz ve ekipmanlar:

- 20 ton kapasiteli hidrolik pres

- Bilyalı değirmen

- Vakum pompası

- Manyetik karıştırıcılar

- Hassas terazi

- Desikatör

- Soğuk izostatik pres (200 MPa)

- Lepleme makinası

- Titreşim tablası

- Ultrasonik banyo

- Dijital kumpas ve mikrometre

- pH metre

- 1700°C Lenton sinterleme kamara fırını (İşgem laboratuvarında bulunmaktadır)

Projeler

* TÜBİTAK 3501 (122M179), Nadir Toprak Oksit ve Zirkonya Katkısı ile Hazırlanmış Sandviç Lamine Yapıya Sahip Alümina Esaslı Kompozitlerin Mekanik Özelliklerinin Ve Balistik Performansının incelenmesi, (08.2022-devam ediyor), 358,500 TL.

* SBTÜ BAP (2020-GENL-Müh-0006), Farklı oranlarda Cr2O3 ve ZrO2 katkısı içeren Al2O3 zırh seramiğinin mukavemeti ile parçalanma ilişkisinin darbe koşullarına yönelik olarak incelenmesi, (09.2020-04.2022), Tamamlandı, 141,468 TL.

Makale ve Bildiriler

* Kafkaslıoğlu Yıldız B., Tür Y.K., Investigation of mechanical properties and stored elastic energy-fragmentation correlation of Al2O3-Cr2O3 ceramic system with increasing Cr2O3 content, Processing and Application of Ceramics, 2022 (under revision)

* Kafkaslıoğlu Yıldız B., Tür Y.K., Analysis of reciprocating wear behaviour of Al2O3 ceramic composites prepared with nano-Ni, ZrO2, and Cr2O3 additives through heterogeneous precipitation, Jurnal Tribologi, 2022 (accepted)

* Kafkaslıoğlu Yıldız B., Tür Y.K., Effect of ZrO2 content on the microstructure and flexural strength of Al2O3–ZrO2 composites with the stored failure energy-fragmentation relations, Ceramics International 47 (24), 34199-34206, 2021.

* BK Yıldız, M Büyük, YK Tür, Low velocity drop weight impact behaviour of Al2O3-Ni-ZrO2 and Al2O3-Ni-Cr2O3 ceramic composites, Processing and Application of Ceramics 15 (2), 154-163, 2021.

* Uğur Usta, Betül Kafkaslıoğlu Yıldız, Besim Gökçe Dara, Effect of TiO2 and Cr2O3 addition on the mechanical properties of Al2O3/ZrO2 composites, ISPEC 14. Uluslararası Mühendislik ve Fen bilimleri Kongresi, 18-19 Temmuz 2022.

* Kafkaslıoglu Yildiz B., and Tur Y.K., Mechanical behavior of Cr3C2 and Ni particulate reinforced Al2O3 composite system prepared by conventional sintering method in Ar/H2 atmosphere, 3rd International Eurasian Conference on Science, Engineering and Technology (EurasianSciEnTech 2021) , 2021.

* Betül Kafkaslıoğlu Yıldız, Ayşe Şeyma Özgen, Funda Yılmaz, Yahya Kemal Tür, Effect Of Production Parameters On Elastic Modulus And Flexural Strength of Alumina Ceramics, Global Conference on Engineering Research (GLOBCER’21), 2021.

Araştırma grubu ve Yüksek Lisans Öğrencileri

Araş. Gör. Elif Işık, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

Uğur Usta, SBTÜ Savunma Teknolojileri yüksek lisans öğrencisi

- Seda Bozkurt, SBTÜ Savunma Teknolojileri yüksek lisans öğrencisi