İnce Film Güneş Pilleri Geliştirme Laboratuvarı

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü bünyesinde 2020 yılında Doç. Dr. Ramazan Katırcı liderliğinde İnce Film Güneş Pilleri Geliştirme Laboratuvarı kurulmuştur. Güneş pilleri, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir ve genellikle P ve N-tipi yarı iletkenlerden oluşurlar. Bu laboratuvarın amacı, öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve lisansüstü öğrencilerin yararlanabileceği bir ortam sunarak ince film güneş pilleri üzerine araştırmalar yapmaktır. Laboratuvarın öncelikli çalışma alanı Cu2ZnSnS4 (CZTS) ince film güneş pillerinin geliştirilmesidir. Bununla birlikte, son yıllarda popüler olan perovskit gibi yeni nesil güneş hücreleri üzerinde de çalışılmaktadır. Yarı iletken ince film geliştirme çalışmaları elektrokimyasal, sol-gel ve daldırma kaplama gibi yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

Kullanılan Yazılımlar:

Laboratuvarda bulunan cihaz ve ekipmanlar:

• Güneş Simülatörü
  • Tüp Fırın
  • Santrifüj Cihazı
  • Manyetik Karıştırıcı
  • Hassas Terazi
  • Daldırma ve Elektrokaplama Yöntemi Ekipmanları
  • Potansiyostat/Galvanostat

Projeler

SBTÜ BAP (2020-GÜAP-Müh-0001), Proje Yürütücüsü: Ramazan Katırcı, CZTS fotovoltaik hücrelerde verime etki eden parametrelerin istatistiksel yöntemlerle belirlenmesi ve optimize edilmesi.

Makale ve Bildiriler

* Fabrication of CZTS films by combination of electrodeposition and solution process: An experimental and first-principles study

* Effect of surface hydrophilicity on the sulphurization performance in CZTS films (Bildiri)

* Investigation of the effect of organic additives on zinc coating thickness and distribution (Bildiri)