Laboratuvar Hakkında

İnce Film Güneş Pilleri Geliştirme Laboratuvarı

• Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü bünyesinde 2020 yılında Doç. Dr. Ramazan Katırcı liderliğinde İnce Film Güneş Pilleri Geliştirme Laboratuvarı kurulmuştur. Güneş pilleri, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir ve genellikle P ve N-tipi yarı iletkenlerden oluşurlar.
• Bu laboratuvarın amacı, öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve lisansüstü öğrencilerin yararlanabileceği bir ortam sunarak ince film güneş pilleri üzerine araştırmalar yapmaktır. Laboratuvarın öncelikli çalışma alanı Cu2ZnSnS4 (CZTS) ince film güneş pillerinin geliştirilmesidir.
• Bununla birlikte, son yıllarda popüler olan perovskit gibi yeni nesil güneş hücreleri üzerinde de çalışılmaktadır. Yarı iletken ince film geliştirme çalışmaları elektrokimyasal, sol-gel ve daldırma kaplama gibi yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Kullanılan Yazılımlar:

• Labview
• Python
• Matlab
• Wien2k
• Quantum
• Espresso
Laboratuvarda bulunan cihaz ve ekipmanlar

Laboratuvarda bulunan cihaz ve ekipmanlar:

• Güneş Simülatörü
• Tüp Fırın
• Santrifüj Cihazı
• Manyetik Karıştırıcı
• Hassas Terazi
• Daldırma ve Elektrokaplama Yöntemi Ekipmanları
• Potansiyostat/Galvanostat
İleri Seramikler Araştırma ve Geliştirme Lab.

İleri Seramikler Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı

• Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İleri seramikler Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı 2021 yılında Dr. Öğr. Üyesi Betül Kafkaslıoğlu Yıldız tarafından Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulmuştur.
• Laboratuvardaki çalışmalar genel olarak oksit esaslı ileri seramik malzemelerin savunma (balistik), havacılık, elektronik ve biyomedikal uygulamaları üzerine odaklanmaktadır.
• Savunma başta olmak üzere bu kritik teknolojiler için yüksek katma değerli ürün oluşturma hedefi göz önünde bulundurulmaktadır.
• Ayrıca Türkiye’de ilk ve tek olarak stereolithografi temelli seramik eklemeli imalat sistemi laboratuvar bünyesinde bulunmaktadır ve bu alanda da ar-ge çalışmaları başlatılmıştır.
Laboratuvarda bulunan cihaz ve ekipmanlar

Laboratuvarda bulunan cihaz ve ekipmanlar:

• 20 ton kapasiteli hidrolik pres
• Bilyalı değirmen
• Vakum pompası
• Manyetik karıştırıcılar
• Hassas terazi
• Desikatör
• Soğuk izostatik pres (200 MPa)
• Lepleme makinesi
• Titreşim tablası