Elektrik Elektronik Laboratuvarı 2;

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü lisans öğrencilerine yönelik Haberleşme ve Mikroişlemciler, Elektrik Makineleri ve Akıllı Sistem Şebekeleri ile ilgili uygulamalı laboratuvar derslerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmaktadır.
Aynı zamanda Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ve Savunma Teknolojileri Bölümü lisansüstü öğrencilerine de tez çalışmaları ve araştırma projeleri kapsamında kullanabileceği çalışma ortamı sağlamaktadır. Laboratuvarda mühendislik programlarının rahatlıkla kullanılabileceği ve laboratuvar derslerinde yapılacak uygulamalı çalışmalara elverişli olan bilgisayarlar bulunmaktadır.
Ayrıca elektrik makineleri ve kumanda eğitim seti, Digilent veri toplama cihazları, Digilent Zybo Z7 mikroişlemci kartları, Digilent Basys3 Artix-7 FPGA geliştirme kartları, Xilinx yapay zekâ kitleri ve güç kalite ölçüm cihazı gibi cihazlar ve bileşenler sayesinde öğrencilerin teorik derslerde öğrendikleri bilgileri uygulama imkânı sağlanmaktadır.

Haberleşme ve Mikroişlemciler Uygulamaları Hakkında;

Haberleşme ve mikroişlemciler ile alâkalı uygulamalar, Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği gibi teknik alanlarda öğrenim gören öğrenciler için oldukça önemlidir. Bu alanda yapılan deneyler ve uygulamalı dersler, öğrencilere temel ve ileri seviyede mikroişlemci sistemleri ile iletişim teknolojileri konularında pratik deneyim kazandırmayı amaçlar.
• Mikroişlemci Programlama Deneyleri: Öğrencilere mikroişlemcilerin temel yapılarını ve programlama yöntemlerini öğretmek için gerçek veya simüle edilmiş mikroişlemciler kullanarak programlama deneyleri yapılır. Bu deneyler genellikle öğrencilere mikroişlemcilerin nasıl çalıştığını ve nasıl programlandığını anlama imkânı sağlar.
• Gömülü Sistem Uygulamaları:Birçok mikroişlemci laboratuvarı, öğrencilere gömülü sistemlerin tasarımı ve uygulanması konusunda deneyler yapma imkânı sunar. Bu deneyler genellikle sensörler, motorlar, haberleşme modülleri gibi bileşenlerin kullanıldığı projeler şeklinde gerçekleştirilir. Bu sayede öğrenciler, mikroişlemcileri gerçek dünya uygulamalarında nasıl kullanacaklarını öğrenirler.
• Proje Geliştirme:Uygulamalar genellikle öğrencilere bir proje geliştirme sürecindeki basamakların gerekliliklerini sunar. Bu proje genellikle bir mikroişlemci veya haberleşme sistemlerine dayanan bir uygulama geliştirmeyi içerir. Öğrenciler bu proje sayesinde teorik bilgilerini pratikte uygulama ve geliştirme fırsatı bulurlar.
Haberleşme ve mikroişlemciler uygulamaları, öğrencilere temel mühendislik becerilerini geliştirme, problem çözme yeteneklerini artırma ve gerçek dünya uygulamalarıyla deneyim kazanma fırsatı sunar. Bu deneyler, öğrencilerin endüstriye hazır olmalarını sağlayan önemli bir bileşendir.

Elektrik Makineleri Uygulamaları Hakkında;

Elektrik Makineleri uygulamaları, Elektrik Mühendisliği veya ilgili alanlarda öğrenim gören öğrencilere elektrik motorları, jeneratörler ve transformatörler gibi elektrik enerjisi dönüştürme cihazlarının temel prensiplerini ve işleyişini uygulamalı olarak öğretmeyi amaçlar.
Ayrıca öğrencilere elektrik makinelerinin tasarımı, çalışma prensipleri ve performans analizi konularında temel bilgiler sağlar. Elektrik Makineleri Laboratuvarında yapılan uygulamalar, öğrencilere elektrik makinelerinin işleyişini anlama, test etme ve tasarlama becerilerini kazandırmayı amaçlar.
Bu laboratuvarlar, öğrencilerin endüstriyel uygulamalarda elektrik makineleriyle ilgili sorunları çözebilme yeteneklerini geliştirir ve mezun olduklarında sektöre hazır mühendisler olarak yetişmelerine yardımcı olur.

Akıllı Sistem Şebekeleri Uygulamaları Hakkında;

Akıllı Sistem Şebekeleri Laboratuvarı, Elektrik-Elektronik Mühendisliği veya ilgili alanlarda sıklıkla sunulan ve güç sistemlerindeki modern teknolojileri, iletişim algoritmalarını ve akıllı cihazları ele alan bir uygulama ortamıdır.
Bu laboratuvarda, öğrencilere enerji sistemlerindeki akıllı teknolojilerin temelini anlama, analiz etme ve uygulama fırsatı sunar. Bu laboratuvarın bulunma amacı, öğrencilere modern güç sistemlerinin akıllı teknolojilerini, iletişim protokollerini, veri analiz yöntemlerini ve enerji yönetimi stratejilerini öğretmektir.
Öğrenciler, güç şebekelerindeki akıllı cihazlar, sensörler, akıllı sayaçlar, dağıtık enerji kaynakları ve iletişim algoritmaları gibi konuları ele alarak, enerji sektöründeki yenilikçi gelişmeleri keşfederler.